Sila vedomia

  • Kontakt

Podľa nových výskumov nám konzumácia alkoholu zlepšuje komunikáciu v cudzom jazyku

17. apríla 2019 by redakcia Leave a Comment

Podľa nových výskumov nám konzumácia alkoholu zlepšuje komunikáciu v cudzom jazyku

V nedávnych experimentoch ohľadom konzumácie alkoholických nápojov sa ukázalo, že malé množstvo alkoholu môže u osôb, ktoré ovládajú dva a viac jazykov, zlepšiť ich komunikačné schopnosti v nematerinskom jazyku.

A jedným dychom hneď v úvode dodávame, že v tých istých experimentoch sa zároveň ukázalo, že tieto cudzojazyčné schopnosti boli u testovaných osôb po skonzumovaní väčšieho množstva alkoholu značne oslabené.

Každý, kto už na vlastnej koži okúsil jeho účinky, bude určite súhlasiť, že väčšie množstvo skonzumovaného alkoholu vie úplne rozvrátiť akúkoľvek snahu o jasné myslenie či ovládanie pohybov nášho tela.

Na účinky alkoholu najviac doplácajú najmä hlavné funkcie mozgu, najmä tie, od ktorých priamo závisí myslenie, pamäť, schopnosť rozoznávať medzi vhodným a nevhodným správaním, alebo aj zdržanlivosť.

Keď si uvedomíme, že tieto hlavné funkcie mozgu sú nevyhnutným predpokladom pre priebeh vyšších psychologických procesov, akým je napríklad aj komunikovanie v cudzom jazyku, malo by nám z toho logicky vyplývať, že konzumácia alkoholu sa negatívne podpíše práve aj pod našu schopnosť rozprávať v nematerinskom jazyku.

Zdá sa však, že to tak celkom nie je

Vedci z univerzity King´s College v Londýne, z Maastrichtskej univerzity v Holandsku a Liverpoolskej univerzity v Londýne prišli na to, že malé množstvo alkoholu nám v skutočnosti môže pomôcť náš jazyk trošku uvoľniť a rozviazať.

Experiment mal ukázať, aké účinky bude mať malé množstvo skonzumovaného alkoholu na testované osoby a najmä na ich schopnosť komunikovať v cudzom jazyku.

Vedci samozrejme brali do úvahy najmä hodnotenie vonkajších pozorovateľov, ale aj subjektívny pocit a sebahodnotenie samotných testovaných osôb.

Experiment bol vykonaný na 50 testovaných osobách – všetci boli študenti na Maastrichtskej univerzite, ich materinskou rečou bol nemecký jazyk a cudzí jazyk, v ktorom sa až v dospelosti naučili hovoriť, čítať a písať bola holandčina.

Títo účastníci výskumu boli ľubovoľne rozdelení do dvoch skupín. Účastníkom prvej skupiny bol podaný nápoj s nízkym obsahom alkoholu, účastníkom druhej kontrolnej skupiny bol podaný nápoj bez obsahu alkoholu.

Každý účastník v prvej skupine skonzumoval alkoholický nápoj o objeme 460 ml s obsahom alkoholu 5 %. Z tohto dôvodu sa intenzita účinku prejavila s miernymi odchýlkami v závislosti od rozdielnej telesnej hmotnosti jednotlivých účastníkov.

O chvíľku neskôr bol každý účastník experimentu vyzvaný, aby v trvaní niekoľkých minút viedol rozhovor s miestnym Holanďanom.

Z týchto rozhovorov bol zhotovený zvukový záznam. Komunikačné schopnosti v holandčine každého účastníka experimentu potom zhodnotili aj dvaja nezávislí pozorovatelia. Títo vonkajší pozorovatelia, ktorých materinským jazykom bola holandčina, sa nemali ako dozvedieť, ktorí účastníci výskumu sú potúžení alkoholom a ktorí nie.

Aj účastníci experimentu mali dodatočne sami zhodnotiť svoj výkon v komunikácii v cudzom jazyku.

Rozviazaný jazyk

Vonkajší pozorovatelia sa k experimentu vyjadrili, že pri konverzácii v cudzom jazyku si účastníci posilnení alkoholom počínali vo všeobecnosti lepšie.

Konkrétne pozorovatelia uviedli, že v porovnaní so skupinou, ktorá nekonzumovala alkohol, účastníci z prvej skupiny sa neostýchali a boli omnoho výrečnejší. Zaujímavosťou tiež je, že sebahodnotenie samotných účastníkov z oboch skupín sa nijako zásadne nelíšilo.

Spoluautorka experimentu, doktorka Inge Kersbergenová, ktorá pôsobí na Liverpoolskej univerzite na Inštitúte psychológie, spoločnosti a zdravia, sa k výsledkom experimentu vyjadrila nasledovne:

„Naším experimentom sa potvrdilo, že mierna konzumácia alkoholu môže účinne zlepšiť výrečnosť v cudzom jazyku u osôb, ktoré sa tento cudzí jazyk naučili až neskôr v dospelosti.“

Výsledky experimentu teda súhlasia s bežne rozšírenou predstavou, najmä medzi osobami, ktoré ovládajú aj nejaký cudzí jazyk, že mierne množstvo alkoholu môže viesť k zlepšeniu schopnosti komunikovať v cudzom jazyku.“

Treba ale dodať, že v našom experimente účastníci konzumovali len mierne množstvo alkoholu – väčšie množstvá by pravdepodobne už vôbec nenapomohli k lepšej výrečnosti a artikulácii v cudzom jazyku.

Doktor Fritz Renner, jeden z hlavných vedcov, ktorý viedol experiment na Maastrichtskej univerzite, sa k výsledkom výskumu vyjadril takto:

„Dôležité je jasne poukázať na to, že účastníci experimentu požili len malé množstvo alkoholu. Väčšie množstvo vypitého alkoholu by už pravdepodobne neviedlo k artikulovanejšej komunikácii v cudzom jazyku.“

Doktorka Jessica Werthmannová, spoluautorka výskumu na Maastrichtskej univerzite, k tomu ešte dodáva:

„Pri prezentovaní výsledkov nášho výskumu musíme byť trochu opatrní, najmä dovtedy, kým nezistíme, čo je presnou príčinou zlepšených komunikačných schopností pod vplyvom alkoholu.“

Zdroj: organichomeremedies.com, Spracovala: Silavedomia.sk


Odoberajte nové články emailom!

Páčil sa vám tento článok? Potom odoberajte zdarma nové články z tejto stránky (SilaVedomia.sk) priamo do vašej emailovej schránky!

Kategória: Články

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte zdarma nové články e-mailom!


Odporúčame články:

  • Vedkyňa z Mexika vynašla spôsob, ako z kaktusu nopál vyrobiť biologicky rozložiteľný plastVedkyňa z Mexika vynašla spôsob, ako z kaktusu nopál vyrobiť biologicky rozložiteľný plast
  • 10 filmov, ktoré by mohli zmeniť vaše chápanie života
  • 5 otázok, ktoré by ste si mali položiť predtým, ako začnete nejaký vzťah5 otázok, ktoré by ste si mali položiť predtým, ako začnete nejaký vzťah
  • Zabudnite na hľadanie šťastia a sústreďte sa na to, aby ste sa zlepšovali
  • 11 známok toho, že vás partner chce kvôli láske (nie iba sexu)11 známok toho, že vás partner chce kvôli láske (nie iba sexu)
  • Keď sa staneme citlivejšími osobami, udejú sa v našom živote tri veľké zmeny
  • Odolnosť – ako si ju vybudovať a prežiť s ňou v dnešnom náročnom sveteOdolnosť – ako si ju vybudovať a prežiť s ňou v dnešnom náročnom svete
  • 3 lekcie taoistickej filozofie vody3 lekcie a ponaučenia z taoistickej filozofie vody
  • Prvou manželkou Adama bola Lilith, nie Eva. V Biblii sa však o tom nedočítamePrvou manželkou Adama bola Lilith, nie Eva. V Biblii sa však o tom nedočítame

Najnovšie články

  • Základný rozdiel medzi empatmi a bežnými ľuďmi
  • 3 dôvody, prečo sa naša budúcnosť zdá byť taká neistá
  • Pochopenie toho, ako čas, voľba a osud menia naše životy
  • 4 spôsoby, ako odpustením iným aj sebe dokážete uzdraviť svoje telo
  • Ako zvýšiť svoj jasnocit – duševnú schopnosť vnímať emócie druhých ľudí
  • 13 múdrych citátov, ktoré zmenia váš pohľad na smrť
  • 6 dôležitých tipov na uzemnenie pre empatov a veľmi citlivých ľudí
  • Rôzne druhy spriaznených duší a ich skutočný účel
  • 6 duchovných právd, ktorým vedci konečne začínajú rozumieť
  • Čo sa s nami deje počas takzvanej spánkovej paralýzy?

Copyright © 2023 SilaVedomia.sk · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy) · Kontakt

 

Obsah portálu SilaVedomia.sk je chránený autorským zákonom. Kopírovanie, preberanie, šírenie či iné sprístupnenie tohto obsahu, prípadne jeho časti, je bez predchádzajúceho súhlasu zakázané. V prípade otázok nás kontaktujte.

Pre zlepšenie kvality čitateľského zážitku používame súbory cookies. Môžete ich prijať alebo odmietnuť. Prijať Odmietnuť
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ